In februari 2009 kreeg Rocha Tombal Architecten van de Rijksgebouwendienst opdracht een Voorlopig en Definitief Ontwerp te maken voor de nieuwe inrichting van het belastingkantoor in Hoorn (3700 m2 bvo) in samenwerking met ABT als adviseur voor installaties en akoestiek.
Het programma bestond uit 175 werkplekken voor 250 medewerkers, kantine, archief, voorzieningen en een klantendienst met wachtruimte, loketten, receptie en spreekkamers.
In vier maanden tijd is na intensief met opdrachtgever en gebruikers het ontwerp vastgesteld
die vervolgens technisch is uitgewerkt door KOW, die ook verantwoordelijk was voor de directievoering. De uitdaging was hoe het bestaande jaren 80 kantoor, met zware rechthoekige kolommenstructuur, lange donkere gangen en kleine kamertjes te transformeren in een prettig binnenklimaat en de barrières van voorzieningen, die de plattegronden in drieën delen, op te heffen. Gekozen is om de locatie van de ingang, die gekoppeld was aan het parkeerterrein te verplaatsen naar de oksel aan de andere zijde van het gebouw waardoor, gelegen in het plantsoen en met zicht op de doorgaande wegen, een representatieve ingang ontstaat. Tevens konden hierdoor de vleugels van het gebouw op de begane grond met elkaar en de centrale trap verbonden worden, waardoor een betere en veiligere logistiek ontstaat voor het personeel.
Voor de inrichting hebben wij een contrasterende organische indeling voorgesteld. Het gebouw verandert in een ruime en lichte, open ruimte, waar de ronde vormen die de bestaande constructie grid niet volgen, perspectieven in verschillende richtingen geven. De voorzieningen zijn achter de wanden opgenomen waardoor de verschillende vloerdelen met elkaar verbonden worden. Gebaseerd op het Organisatie Gericht Huisvestingsconcept biedt deze herinrichting
ruim aanbod aan soorten werkplekken. Soort en aantal is door de gebruikers zelf gekozen en ingegeven naar eigen behoeftes: van eenpersoonscockpits tot gevarieerde teamruimtes, van kleine aanlandplekken tot open werkeilanden. Door het open karakter van het ontwerp wordt de communicatie tussen de medewerkers gestimuleerd. Om flexibele werkplekken mogelijk te maken heeft iedere medewerker zijn eigen archief alsmede een locker waar dagelijks zijn werkmateriaal opgeruimd kan worden. Alle open werkplekken krijgen dezelfde kwaliteit door deze af te scheiden met organische kastenwanden in combinatie met een uitgebalanceerd klimaatsysteem. Hierdoor wordt voorkomen dat er plekken zijn die meer of minder “geliefd” worden.
De organische stalen binnenwanden opgebouwd uit verticale panelen met een random indeling zijn wit zodat het daglicht maximaal benut wordt. Het dubbele glas en de deuren bevinden zich in het vlak van de wand. Als contrast met deze wanden en om oriëntatie te stimuleren, krijgt iedere verdiepingvloer zijn eigen kleur.